:: Khairul Hafiz Photoblog ::

Just another WordPress.com site

:: PINDAH RUMAH ::

with one comment

Written by :: cot ::

January 13, 2011 at 3:10 pm

Posted in Uncategorized

OUTDOOR NURI & THAQIB

leave a comment »

Bismillahirramanirrahim…esok umat Islam di seluruh dunia bakal menyambut Hari Raya Aidiladha. Aidiladha atau Raya Haji disambut pada 10, 11, 13 & 14 Zulhijjah setiap tahun. Ianya bermula dengan takbir pada malam 10 Zulhijjah seterusnya khutbah & solat sunat Aidiladha pada pagi 10 Zulhijjah. Sambutan Aidiladha ini diteruskan dengan ibadah korban yang boleh dilakukan dalam keempat-empat hari tersebut. Aidiladha ini juga merupakan salah satu perayaan yang penting kerana merupakan hari untuk memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim terhadap anaknya Nabi Ismail demi tuntutan Allah S.W.T.

Kali ni aku nak kongsi sedikit lagi gambar yang sempat aku shoot semasa jadi assistant kepada sahabat aku untuk Majlis Nury & Thaqib ni…

Buat pengetahuan semua, raya haji tahun ni aku beraye kat Serdang. Ade sape-sape yang nak jadi family aku buat sementara tak pada pagi raya tu. Takkan nak sarapan kat maulana kot..hehhee…oklah, kepada kedua pengantin, Selamat Pengantin Baru. Moga berbahgia ke akhir hayat.

 

notakaki : ALHAMDULILLAH…aku dah dapat tempahan untuk bulan Februari & Mac 2011…

notakaki lagi : insyaALLAH tak lama lagi aku dapat apa yang aku impikan…bukan kawen yer kengkawan..nanti aku umumkan..kekekke😛

 

Khairul Hafiz Mohammad a.k.a Cot
Photographer
Email : khaihafiz@gmail.com
Tel : 012 9486247
Blog : https://khaihafiz.wordpress.com
http://cotscreative.wordpress.com

 

Written by :: cot ::

November 16, 2010 at 12:50 am

Posted in Wedding

AKAD NIKAH NURY & THAQIB

with 4 comments

Bismillahirramanirrahim…Syukur kehadrat Ilahi kerana kita masih diberi kesempatan untuk menikmati kehidupan di dunia ini. Moga kita semua menggunakan peluang yang ada ini sebaiknya. Kali ni aku nak share gambar sekitar Majlis Perkahwinan Nury & Thaqib yang berlangsung di Serdang baru-baru ini. Aku share gambar akad nikah dulu ye…

Untuk majlis ni aku jadi assistant kepada sahabat aku iaitu Acaii Jawe. Kalau nak tengok full entry@gambar lain boleh pegi kat  blog dia. Nanti aku update gambar persandingan & outdoor pulak ye…😉

 

notakaki : dapat sms dari Alex Ferguson…”saya perlukan awak sebagai striker untuk ganti tempat rooney….” ape aku nak reply ni weh..

Khairul Hafiz Mohammad a.k.a Cot
Photographer
Email : khaihafiz@gmail.com
Tel : 012 9486247
Blog : https://khaihafiz.wordpress.com
http://cotscreative.wordpress.com

 

Written by :: cot ::

October 22, 2010 at 4:37 am

Posted in Wedding

KERJA

with 2 comments

Bismillahirramanirrahim…Alhamdulillah…bulan syawal dah sampai ke penghujungnya, moga kita semua mendapat atau mengisi bulan tersebut dengan sewajarnya. Bercakap mengenai kerja ni, masing² semestinya mengimpikan kerja yang indah-indah kan. Begaji besar, tempat kerja air cond, ada seketeri dan lain-lain lagi. Tetapi untuk dapat semua tu bukanlah perkara yang mudah. Banyak benda yang perlu dilalui.

Aku cakap pasal kerja ni sempena Majlis Konvokesyen UPM yang bakal bermula hujung minggu nanti. Ramai yang bakal bergraduat, maka ramailah juga yang mencari kerja. Ada yang merungut sebab susah nak dapat kerja. Ada juga yang merungut apabila rakan-rakan lain dapat kerja melalui “kabel”. Bagi aku, rezeki seseorang itu telah ditetapkan oleh Yang Maha Berkuasa. Hanya kita yang perlu berusaha untuk memilikinya atau mengubahnya. Banyak atau sedikit rezeki yang dikurniakan, janganlah lupa memanjatkan rasa syukur kepada-NYA. Jangan mengeluh dengan apa yang kita dapat. Sekurang-kurangnya itu adalah rezeki halal dan hasil titik peluh kita sendiri.

Disebalik tabir sesi outdoor Anyra & Dr. Ramzdhan

Kepada sahabat² yang belum dapat kerja, aku doakan korang dapat kerja ye. Tak salah kalau nak memilih kerja tapi berpada-pada lah. Korang yang tentukan nasib korang sendiri. Kalau tak nak terima kerja bergaji rendah, terpulanglah. Korang rela duduk “menanam anggur” dirumah atau bekerja buat sementara waktu dengan gaji yang rendah. Dalam tempoh kerja tu, pandai² lah cari keje lain..hehehe😉 Nanti aku update full entry tentang majlis ni ye…tunggu🙂

 

notakaki : sejak berhenti main bola & futsal ni, badan aku mula menunjukkan tanda² untuk naik..aiyyaa…kena jogging lebih ni😛

 

Khairul Hafiz Mohammad a.k.a Cot
Photographer
Email : khaihafiz@gmail.com
Tel : 012 9486247
Blog : https://khaihafiz.wordpress.com
http://cotscreative.wordpress.com

Written by :: cot ::

October 7, 2010 at 12:09 pm

Posted in Personal

SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN KE 53

with 6 comments

Bismillahirramanirrahim… hari ini semestinya ramai yang  sudah mula bekerja setelah bercuti panjang. Semestinya mood bekerja belum hadir kerana mood raya masih menebal kan…hehehe.  Entry kali ni aku nak share gambar sempena sambutan hari kemerdekaan tanah air ke 53. Sambutan ini diadakan di Stadium Putra, Bukit Jalil. Ni antara serba sedikit gambar yang sempat di ‘snap’ pada hari kejadian.

Bila bercakap pasal merdeka ni, masing-masing ada tanggapan@pendapat sendiri tentang perkara tersebut. Ada pendapat positif & ada pendapat negatif. Aku taknak ulas apa-apa tentang maksud tersebut. Cumanya, sekadar ingin bertanya kepada diri sendiri & rakan-rakan semua. Cuba kita fikir, adakah kita sekarang ni benar-benar merdeka?..Jawapan hanya pada anda..🙂

nota kaki : sape² yang buat openhouse tu bagitau la wei…. :)

Khairul Hafiz Mohammad a.k.a Cot
Photographer
Email : khaihafiz@gmail.com
Tel : 012 9486247
Blog : https://khaihafiz.wordpress.com
http://cotscreative.wordpress.com

 

Written by :: cot ::

September 20, 2010 at 3:52 pm

Posted in Event

BELAJAR DSLR

leave a comment »

Bismillahirramanirrahim…moga kalian semua berada dalam keadaan sihat walafiat hendak-NYA. Hari ni dah masuk bulan september dan beberapa hari lagi kita akan menyambut ketibaan aidilfitri. Sedar tak sedar kita juga sudah menghampiri fasa terakhir 2010. Sekejap sahaja masa berlalu kan. Begitulah putaran kehidupan kita di dunia ni

Ramai dikalangan kawan-kawan yang bertanya macam mana nak terer guna DSLR. Bagi aku ada 2 cara sama ada nak cepat atau lambat. Cara cepat adalah dengan menghadiri kelas-kelas @ workshop yang dikendalikan oleh pengajar-pengajar terlatih & profesional. Tetapi cara ini memerlukan kos iaitu wang ringgit lah bergantung kepada kelas yang dihadiri. Manakala cara lambat adalah dengan belajar sendiri atau dengan kawan-kawan. Cara ini kalau betul caranya boleh jadi cepat jugak..bergantung pada penerimaan korang lah…hehehe.

Perkara yang mula-mula sekali perlu dilakukan apabila korang beli atau dapat DSLR ialah dengan membaca “manual book” kamera berkenaan. Kalau tak baca macam mana nak reti. ye tak. Manual book ni ni bagi aku sangat penting sebab dari situ kita akan tahu tentang kamera tu samada basic kamera atau teknikal kamera. Apa fungsi button dekat kamera dan bagaimana nak selaraskan atau ubah setting kamera. Semuanya ada dalam manual book. Dalam buku tu hanya diajar basic tentang kamera. Sebab tu aku kata penting untuk baca manual book.

Teaser Sambutan Kemerdekaan ke 53, Stadium Putra, Bukit Jalil

Selain itu, korang perlu tahu apa itu aperture, shutter speed dan ISO. 3 benda ni paling penting sebab ia saling melengkapi. Aperture secara ringkasnya bermaksud berapa luas iris kamera dibuka. Lebih luas ianya dibuka, bermakna lebih banyak cahaya masuk. Aperture besar diwakili oleh nombor kecil seperti f2.8 manakala aperture kecil pulak diwakili oleh nombor besar seperti f22.

Shutter speed pula bermaksud berapa lama kamera terbuka dan terdedah kepada cahaya bagi merakamkan sesuatu imej. Sebagai contoh kalau nak shoot orang sedang berlari (nak bagi nampak gambar pegun), kita perlu guna shutter speed yang tinggi seperti 1/2000 atau 1/4000. Kalau nak cepat faham konsep shutter speed ni korang cuba shoot kereta yang sedang bergeral atau kawan korang yang sedang berjalan. ISO membantu aperture dan shutter speed untuk mendapatkan gambar menarik. Ia bermaksud berapa sensitif@sensitiviti kamera terhadap cahaya. Penggunaan ISO yang rendah (100, 200, 400) adalah untuk mengurangkan “grain” (bintik-bintik pada gambar).

Harap serba sedikit dapat membantu korang yang masih baru dalam mempelajari DSLR ni. Aku pun baru jugak tapi aku share mana yang aku tahulah. Sama-sama belajar k. Kalu tak paham tu, boleh tanya kat ruangan komen dan kalau ada info yang salah tu mintak tolong betulkan ye. Tq

nota kaki : dah nak raye weii..🙂

Khairul Hafiz Mohammad a.k.a Cot
Photographer
Email : khaihafiz@gmail.com
Tel : 012 9486247
Blog : https://khaihafiz.wordpress.com
http://cotscreative.wordpress.com

Written by :: cot ::

September 1, 2010 at 12:51 pm

Posted in Tips

SELAMAT HARI MERDEKA

with 2 comments

Bismillahirramanirrahim…rupanya dah 53 tahun kita merdeka. Tahun ini sekali lagi kita kan menyambut merdeka. Tapi memandang merdeka kali ni jatuh pada bulan ramadhan, maka sambutan pun tak kan diadakan di Dataran Merdeka. Hanya diadakan di Stadium Bukit Jalil.

Bila sebut merdeka, masing-masing dengan semangat melaungkan perkataan keramat itu. Tapi adakah kita sebenarnya faham apa itu merdeka & adakah kita benar-benar merdeka. SEBAB sebelum Inggeris meninggalkan Tanah Melayu, mereka ada mengatakan bahawa Tanah Melayu tetap takkan merdeka. Kesannya, lihatnya negara kita pada hari ini. Bukan pada sudut ekonomi, politik, agama…tapi pada BUDAYAnya…sekian🙂

 

notakaki : terawih tinggal bebrapa malam je lagi..manfaatkan sepenuhnya k🙂

 

Khairul Hafiz Mohammad a.k.a Cot
Photographer
Email : khaihafiz@gmail.com
Tel : 012 9486247
Blog : https://khaihafiz.wordpress.com
http://cotscreative.wordpress.com

Written by :: cot ::

August 30, 2010 at 1:06 pm

Posted in Event